Jak stracić na wadze w 2014???

Najważniejszym hormonem jeśli chodzi o magazynowanie tłuszczu w naszym ciele jest insulina. Jest to hormon, o którym na pewno słyszaliście wcześniej. Jest znany z tego, że reguluje poziom cukru we krwi.

Ma również drugą znaczącą rolę tj. bycie „strażnikiem” komórek tłuszczowych. Otóż insulina odprowadza cukier z naszej krwi do komórek tłuszczowych i mówi im gdzie budować i gdzie przechowywać tłuszcz. W tym samym czasie, insulina każe również utrzymywać posiadany już tłuszcz i nie pozwolić mu wydostać się na zewnątrz.

W trakcie stosowania wielu diet z zachodu, poziom insuliny może być stale podwyższony. Jest on wysoki prawie przez cały czas trwania diety, co prowadzi do akumulacji tłuszczu w całym ciele co skutkuje przyrostem wagi i otyłością. Jeśli masz za dużo tłuszczu we własnym ciele, oznacza to że masz problem z insuliną.

Jak obniżyć poziom insuliny?

Węglowodany ulegają podziału na cukier (glukoza) w przewodzie pokarmowym, a potem następuje ich podróż do krwi, co wymaga nieustannego podawania insuliny. Węglowodany powodują największy wzrost poziomu insuliny.

Wynika, więc z tego jasno, że ograniczenie węglowodanów w diecie sprawia, że ​​zmniejsza się nasz poziom insuliny. Gdy spada insulina, komórki tłuszczowe nie tylko przestają produkować dodatkowy tłuszcz, ale również zaprzestają utrzymywać wcześniej zgromadzony.

Nagle ciało ma dostęp do całej partii tkanki tłuszczowej, może więc spalić ją i wytworzyć energię. Kiedy to nastąpi przesyłane są najnowsze dane mózgu, czyli informacja że jest mnóstwo dostępnego paliwa i stwierdzenie, że nie trzeba już jeść tak dużo. Mózg sprawia, że ​​apetyt maleje i skutkuje to utratą masy ciała, tak długo jak długo węglowodany są utrzymywane na niskim poziomie. Powyższe dane są to wyniki z 24-tygodniowego badania przeprowadzonego na 53 kobietach z nadwagą, z Uniwersytetu w Cincinnati w 2003 roku.

Dieta niskowęglowodanowa czy o niskiej zawartości tłuszczu?

We wspomnianych badaniach naukowych została również poruszona kwestia dwóch diet: diety niskowęglowodanowej oraz diety o niskiej zawartości tłuszczu. Badacze porównując obie diety odkryli, że korzystający z tej drugiej muszą cały czas ograniczać swoje kalorie tj. dostarczać organizmowi tylko określoną ich ilość, podczas gdy w diecie niskowęglowodanowej można najeść się do syta.

Wedle badań dodatkowym plusem diety niskowęglowodanowej jest szybka utrata wagi – szybciej, bez liczenia kalorii i nie będąc głodnym. Jest również sporo zdrowsza. Poprawia poziom cukru we krwi, insuliny, cholesterolu i triglicerydów, oraz powoduje większą ilość utraty tłuszczu niż niskotłuszczowe diety zalecane przez większość dietetyków. Dieta niskowęglowodanowa jest także zalecana dla cukrzyków typu II. Może nawet pomóc zapobiec dalszemu rozwojowi tej choroby.

Faktem naukowym jest, że ograniczenie węglowodanów i insuliny to najzdrowszy, najprostszy i najbardziej skuteczny sposób, aby stracić tłuszcz szybko.

Co ciekawe, ludzie zaczynają zgłaszać różne przypadki poprawy stanu zdrowia po zastosowaniu diety niskowęglowodanowej, takie jak poprawa wyglądu skóry, zmniejszenie trądziku i wzrost poziomu energii.

Jedyne czego potrzebujesz to ograniczenie węglowodanów.

Jak to się przedstawia liczbowo?

  • Utrzymanie diety: 100-150 gramów węglowodanów dziennie.
  • Odchudzanie: maksymalnie 100 gramów węglowodanów dziennie.
  • Szybkie odchudzanie: poniżej 100 gramów węglowodanów dziennie.

Dodatkowo możesz skorzystać z bezpłatnego FitDay – serwisu do śledzenia ilości węglowodanów, które spożywasz każdego dnia. Jest to bardzo pomocna opcja, z której z satysfakcją korzysta wiele osób.

Należy wziąć pod uwagę, że kilka dni może potrwać dostosowanie się organizmu do nowej sytuacji. Nazywa  się to „grypą niskowęglowodanową” i zwykle trwa około trzech dni.

Dieta niskowęglowodanowa jest polecana przez wiele osób – dietetyków, lekarzy, trenerów. W artykule  Charles’a Poliquin’a (trenera olimpijskiego) jest wymienionych wiele plusów dla tego sposobu walki z nadwagą m. in. przyrost masy mięśniowej, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę i normowanie poziomu cukru i insuliny czy wzrost energii. Niestety znajdziemy także minusy tej diety chociażby dłuższy czas przygotowywania potraw oraz brak składników odżywczych w organizmie. Biorąc po uwagę wszystkie te fakty należy się zastanowić czy taka dieta jest dla nas odpowiednia. Pewne jest, że przynosi zadowalające każdego efekty, ale musi tez pasować do nas, dlatego znajdź wszystkie za i przeciw i bierz się do działania! Trzymamy kciuki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *